Ny Klapsejler

Ny klapsejler til samlingen

DVS har fået en komplet 5-vinget klapsejler til samlingen. Møllen, der er fremstillet af D.M. Heide på Mors blev optillet en ejendom i den nordlige del af øen i 1922. Den blev taget ned for ca. 15 år siden, da der var kraftige rustskader på den nederste del af tårnet. Men resten af møllen var på det tidspunkt ellers komplet - og ejeren, Lars Grandjean, overvejede i nogle år at sætte den i stand, så den kunne komme op på ladetaget igen.

Der blev alligevel ikke rigtig tid til det, så han valgte sidste år at tilbyde DVS, at vi kunne hente den til samlingen. Han sørgede selv for en skånsom adskillelse af møllen, så de fleste af de mekaniske dele var sorteret og klar til afhentning - og hjalp med afmontering af de sidste dele på mølletårnet, så det hele kunne læsses på en lastvogn den 27. Oktober.

DVS har i forvejen dele fra 2 større 6-vingede Heide-møller, men den “nye” 5-vingede mølle er af den mindste type, der blev bygget på fabrikken i Mors med 25-fods (7,85 m) diameter. Vi håber, at vitale dele af møllen kan være renoveret og samlet, så de kan ses, når der er åbent hus i samlingen til sommer.

Billederne herunder viser klargøring og læsning af møllen og mølletåret ved aflæsningen i Lem.
(Fotos: Benny Christensen)

 

Adskillelse af mølletårn og aksel med krøjerotorer.

Læsning af mølledele på Mors


Mølletårnet læsses af ved samlingen i Lem